TAHİN VE PEKMEZİN İNSANA FAYDALARI
Pekmez; Gerek üzümden yapılmış olsun gerek keçiboynuzundan yapılmış olsun hepimizin severek tükettiği son derece yararlı bir besindir. Hamileler ve çocuklar için bulunmaz besin kaynağı olan pekmezin "thiamin", "riboflavin" ve "demir" açısından baldan daha zengin olduğunu araştırmalar ortaya koyuyor. 1 kg üzüm veya 200 gram pekmezin, kalori açısından 1150 gram süte, 300 gram ekmeğe veya 350 gram ete eşdeğer olduğu belirtiliyor. Özellikle üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücudumuzda hemen emilerek kana karışır ve metabolizmada enerjiye dönüşür.Bu doğrultuda şunu söylemeliz ki; sabahları içeceğimiz iki yemek kaşığı pekmez, herkes için çok değerli ve çok önemli olan 2 mg. demir, 80 mg. kalsiyum ve 58 kcsal enerji ihtiyacımızı karşılayacaktır.
ÜZÜM PEKMEZİ :
Vücuttaki kanı arttırır Enerji verir İştah açar Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir Damar sertliğine iyi gelir Kan dolaşımını rahatlatır
KEÇİ BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ :
Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler Kalbi takviye eder Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır. Vücudu güçlendirip dinamize eder Kansızlığa birebirdir Dişleri besler Kemikleri güçlendirir Bağırsakları çalıştırır Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir akciğer rahatsızlıkları nda da kullanılır.
TAHİN-PEKMEZ:
Özellikle sabah kahvaltısında son derece lezzetli ve enerji verici bir karışım tahin pekmez karışımı. Tahin - Pekmez Başta üzüm olmak üzere pek çok meyveden yapılan pekmezle, susamdan yapılan tahin ayrı ayrı çok değerli iki besin. Karışımları ise, kış aylarına ve ülkemize özgü, muhteşem bir lezzet. Çocukluklarında zayıf olanların sabah kahvaltılarından, pek çoğumuzun kış gecelerinden ve balık sofralarından tanıdığı, tahin helvası ve tahin-pekmez, ülkemize özgü besin depolarıdır. Tahin ve pekmezi ayrı ayrı tabaklarda yemek yerine iki besinide aynı tabağa koyup, karıştırarak yemek daha faydalıdır.
TAHİN YAPIMI:
Tahin, tüketiciler olarak daha çok simitten tanıdığımız susamdan yapılır. Susam taneleri, bir gece boyunca sürekli suyu değiştirilerek yıkanır, sonra kabuk soyma makinesinde kabuklarından ayrılıp tuzlu su havuzunda susam kabukları ve soyulmuş susam birbirinden ayrılır ve kabuklarından ayrılmış susam tatlı su havuzuna aktarılarak tuzlarından kurtulur daha sonrada tatlı su havuzundan alınan susamlar susam sıkma makinesine dökülerek suyu sıkılır ve hemen ardından susam kavurma tavasına aktarılıp kavrulmaya bırakılır. Susamlar kavrulduktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuyan susamlar tahin öğütme makinesine getirilerek tahin halini alır.
Tahin, içerdiği yüzde 55 yağ sayesinde vücudumuza enerji verirken, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasını da sağlar. Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir.
TAHİNİN YARARLARI
*Tahin hücreleri yeniler
* Tahinin hammaddesi olan susam, besin maddelerinin kralıdır. Susamda yüzde 45 protein, yüzde 55 yağ vardır.
* Gençlik kaynağıdır. Özelliği ise hücreleri yenilemesi ve yaraları kapamasıdır.
* Tahinde bol miktarda lesitin (E vitamini) bulunur. C ve B vitaminleri de boldur.
* Seks hormonlarının oluşmasına yardımcıdır.
* Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür.
* İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır.