Burdur-Tefenni-Başpınar Köyü [ ÖRNEK KÖY ]

Sayfa Yetkilileri : M.Emin Özdemir-O.Gürkan Kayacan-Özgür Çoban-Durmuş Öcal

Tarihi
Köyün adı kuzeybatısında bulunan Kırkpınar suyundan geldiği,ilk adının Bulak (Pınar) olduğu biliniyor.Köy yaylasından çok sayıda bulakların sularının günümüzde de ,derelerle Kırkpınar'a karıştığı ve Beyköy deresiyle birleşip Dalaman Çayına aktığı biliniyor.Zamanla Bulak adı halk arasında Bunak olarak anılmışsa da ,1935 yılında pınarların başı anlamında BAŞPINAR olarak değiştirilmiştir.

Kültür
Köyün yaşantısı çok sayıda yüksek öğrenimli kişinin hala köyle bağlantısını sürdürmesi nedeniyle çok ileri seviyededir.Düğün, nişan,sünnet,kına geceleri,her yıl düzenlenen şenlikleri çok renkli geçmektedir.Tiyatro ve Kültür Merkezinin açılmasıyla hem yazın hem de diğer zamanlarda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.Çevre köylerden okumaya gelen öğrenciler nedeniyle bayramlar tam bir festival havasında geçmektedir.Tüm çevre köyler tüm etkinliklere katılmaktadır.Yerel yemeklerden bazıları:Höşmerim,Tarhana,Arap Aşı,Ala çorba,keşkek ,un helvası ve düğünlerde bulgur pilavı üzerine karabiberli et haşlama,erik ekşili tavuk suyuna bulgur çorbası,her mevsime göre zeytinyağlı salatalar...

Coğrafya
Burdur iline 89 km, Tefenni ilçesine 18 km uzaklıktadır.

İklim
Köyün iklimi, güneyindeki Rahat Dağı ve Osmankalfalar Sivrisi dolayısıyla sert bir yayla iklimindedir.Öyle ki yazları dahi güneş 07.30 gibi doğar,güneyindeki Düvenkaya'sı yüzünden 18.00 gibi batar.Kışları ise güneş 10.00 gibi doğar,öğleden sonra 14.30 gibi batar.Bu yüzden tam bir yayla havası etki alanı içerisindedir.

Bir rivayete göre sabah acıkan çocuk annesinden yemek ister; anneside güneş doğunca yemeği hazırlayacağını söyler. Güneş geç doğduğu için çocuk açlıktan ölür.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 594
2000 623
1997 635

Ekonomi
Köyün ekonomisi meyvecilik,pancar,rezene,anason,buğday-haşaş vb endüstri bitkileri ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Tahsin Arık
2004 - Ramazan Sayın
1999 - İbrahim Güven
1994 - Osman Yıldız
1989 - Mehmet Acar
1984 - Şakir Bağcı
???? - Osman ÖZKAYA

Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Başpınar köyü son 3 yılda Sn Osman KÖSEOĞLU'nun ,yeğenlerinin ve dışarıda yaşayan köylülerimizin yardımlarıyla sosyal ve kültürel açıdan ülkemizin örnek köyleri arasında ilk sıralara yerleşmiştir. Köyümüzün yolları parke taşlarla döşenmiş,kaldırımlar yapılmış 3 park,köy konağı,muhtarlık binası,soğuk hava deposu ve 500 kişilik Tiyatro ve Kültür Merkezi çoğunluğu Sn.Osman KÖSEOĞLU'nun katkılarıyla köyümüze kazandırılmıştır...

Category:
Community