Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu

Türkiye'de çiftlik yönetimi üzerine eğitim veren tek lisans bölümü

Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu (HÜYO) 13 Kasım 2010 tarih ve 27758 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2010/1059 nolu Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. Yüksekokul bünyesinde “Hayvansal Üretim ve Yönetim Lisans Programı” adı altında şimdilik tek bölüm bulunmaktadır.
Ülkemizde büyükbaş hayvancılığı özellikle son 10-15 yıldır verilen çeşitli teşviklerin de etkisiyle büyük bir gelişme ve değişim içerisindedir. Bu değişim sürecinde göze çarpan en önemli değişiklik önceleri büyükbaş hayvancılığımızın daha çok “Aile Tipi İşletme” denilen ve az sayıda hayvan içeren işletmeler şeklinde yapılanmışken son zamanlarda bunların yerini 100 baş ve üzeri sayıda hayvan içeren modern ve daha büyük kapasiteye sahip işletmelerin yer almasıdır. Bu işletmeler içerisinde yer yer 500 ya da 1000 baş hayvandan fazla kapasiteye sahip olanlarda mevcut olduğu görülmektedir.
Ancak, süt inekçiliği amaçlı bu tür işletmelerin hepsinde modern anlamda besleme ve yetiştirme yapılabildiği ve dolayısıyla verimli bir hayvancılık yapılabildiği pek söylenemez. Bu tür büyük işletmelerin yönetimi profesyonellik gerektirmekte olup “Çiftlik Yöneticisi” diyebileceğimiz ve multidisipliner eğitim vererek bu görevi üstlenebilecek teknik eleman yetiştiren bir yükseköğretim okulu ülkemizde mevcut değildi. Modern hayvancılığın mevcut olduğu gelişmiş birçok ülkede “Hayvansal Üretim” ya da “Çiftlik Yönetimi” şeklinde bu disiplin içerisinde eğitim hizmeti veren birçok yüksekokul, fakülte ve enstitüler bulunmaktadır. Büyük kapasiteli işletmelerin bazılarında hayvancılıkla ilgili eğitim veren değişik yükseköğretim mezunları istihdam edilerek yukarıda bahsedilen ihtiyaç karşılanmaya çalışılmaktadır. Ancak, bu tür meslek dallarının mezuniyet sonrası bilgi düzeyleri, profesyonel bir hayvansal üretim için gerekli olan çiftlik yönetim bilgileri yönünden yeterli olduğu söylenemez.
Bu sebeple son yıllarda sayıları gittikçe artan büyük işletmelerde işletmenin kuruluş aşamasından itibaren yönetici olarak görev alabilecek ve bu görevi profesyonel olarak yürütebilecek bilgi ve beceriye sahip teknik eleman/yönetici yetiştirecek bir okula ihtiyaç olduğu konunun uzmanı olan akademisyenlerin ortak görüşüdür. Böyle bir açığı kapatmak ve gelişen hayvancılığın daha profesyonel yapılabilmesi için “Hayvansal Üretim Yüksekokulu” (HÜYO) kurma düşüncesi doğmuş ve bu okulda yetişecek elamanların daha profesyonel süt üretim çiftlikleri kurması amaçlanmıştır.
HÜYO’nun kuruluş amacı son yıllarda ülkemizde eksikliği çok hissedilen Çiftlik Yöneticisi yetiştirmektir ve bu alanda ülkemizde bu amaçla kurulmuş ilk ve şu an itibariyle tek yükseköğretim okuludur. HÜYO, gelişmiş ülkelerde bu amaçla kurulmuş bulunan “Çiftlik Yönetimi” ya da “Hayvansal Üretim” eşdeğerinde olan 4 yıllık bir Yüksekokul’dur.
Okul müfredatı Veteriner, Ziraat Zootekni ve İktisat İşletme alanlarını kapsayan bilgiler içermektedir. Yüksekokulumuz’da eğitim-öğretim uygulama ağırlıklı yapılacak olup bu amaçla 250 baş hayvan kapasiteli modern bir çiftliğimiz olacaktır. Ayrıca çiftlik bünyesinde Biogaz, rüzgar enerjisi tribünü ve güneş enerjisi panelleri gibi elektrik üretimi amaçlı tesislerinde kurulması planlanmaktadır.

Tags:
Farm,College & University,Education
Category:
Farm