HAYMANA ve DEMİRÖZÜ KÖYÜ tanıtma
Demirözü köyünün ismi Osmanlılar zamanında yaklaşık 500 yıl önce Şanlıurfa,Diyarbakır'ın önde gelen (BADİKAN) Aşireti dolaylarından göç edip bu bölgeye yerleşen Tabur Bey (Taburoğlu) isminden gelmektedir. Köyün yaklaşık 500 yıllık tarihi geçmişi vardır. Tabur Bey, Yavuz Sultan Selim zamanında dıyarbakır dolaylarından bu bölgeye göç eden Mikaili aşiretinden bir Bey'dir. Köyün adı önceleri Taburoğlu idi. Daha sonra Temirözü ve son olarak Demirözü olarak değiştirildi. Bölgede halk arasında köyün Kürtçe adı Baska olarak bilinir. Özellikle Kurtuluş savaşı yıllarında bu bölge halkı Demirözü Deresi ve Mangal dağı çevresinde kahramanca savaşarak düşman ordularını bozguna uğratmışlardır.2007'de Haymana'nın en cesur köyü plaketini almıştır. Haymana ile ilgili araştırmalarımızı yaparken, Osmanlı kayıtlarında, Demirözü köyünün Timurözü olarak geçtiğini tespit ettik.Bir söylenceden yola çıkarsak,Geri çekilen Timur,bugünkü Demirözü’nü kendisine karargah olarak seçerken, yanına kızı ‘Mana’da vardır.Mana bilinmeyen bir nedenle, intihar eder.Timur çok üzülür ve haykırır ‘HEY MANA NEREDESİN ?’ Bu sözün sonraları değişime uğrayarak,Heymana, Haymana’ya dönüştüğü ve Haymana isminin bundan türediği söylenmektedir.Yazarın da kitabında ihtiyatlı yaklaştığı bu teorinin doğrular bir çok bilgi ve bulgu,belge bu konuda yazılan kitaplarda tez olarak öne sürülmektedir.
Ankara Savaşı ile ilgili en sağlam kaynaklardan biri olan ‘Nizamüddin Şami’nin Zafername adlı eseri,dünya tarihçilerin en güvenilir kaynak olduğu noktasında birleşmişlerdir. Farsça, Penahi Simmani,Tahran,İntişarat-ı Bamdad,h.ş.1363 adlı eserden Necati Lugal tarafından 1949 yılında, Türk Tarih Kurumu’nca yayınlanan bu eser,Haymana’da savaş’ın geçtiği yer olduğu noktasına vurgu yapmaktadır.Ülkemizde bu konuda yazılmış ilk eserlerden biri de Polatlı’ların yakından tanıdığı asker-subay Ömer Halis Bıyıktay’dır.
MENSUBU OLDUĞUMUZ BEZİKİ (BASKA) AŞİRETİMİZİN KÖKENİ PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.)' İN KÖLESİ HZ. ESVED' E DAYANMAKTADIR.Köy'ün ilk ismi olan TABUROĞLU ismi Tabur Bey'den gelmektedir. Köy'ün ve Haymana'nın yetiştirmiş olduğu en büyük ses sanatçısı KÜRT REMZİ lakaplı REMZİ KOÇ'tur.
Haymana/Demirözü köyünün kültürü Ankara kültürünün birleşmesiyle zenginlik kazanmıştır. Düğünlerde hem halay çekilir ve hem de Ankara havalarıyla oyun oynanır. Köy düğünlerinde genellikle bağlama, davul ve zurna eşliğinde halaylar çekilir. Ankara oyun havaları çalınır söylenir ve oynanır. Ayrıca köyün bazlama, gözleme, etli yemekleri ve ayranı da meşhurdur Daha birçok yemek çeşitleride vardır. Köy kadınları tarafından yapılmış olan eski kilimler çok renkli motiflerle işlenmiş ve yörenin geçmiş kültürünü yansıtmaktadır. Demirözünün en güzel kültür ve dayanışma örneği ise Haymana Demirözü Köyü ve Yaylaları Derneği ve bu derneğin faaliyetleridir. Bu derneğin en büyük özelliği çoğu il ve ilçenin derneği yok iken bir köy derneği kurmada Türkiyede bir ilk olma özelliğidir. Bu dernek sayesinde her yıl Haziran Ayında Pilav Şenliği yapılır ve çeşitli Politikacı, sanatçı, müzisyen, işadamları bu sayede köye gelir ve katkıda bulunurlar. Bu dernek köyün insanlarının çeşitli ihtiyaçlarına ve köyün ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve yardım etmek amacıyla kurulmuştur. Bu köyde Anadolu'nun hemen hemen her yerinde rastlanılacak misafirperverliği ve saygıyı göreb
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]
Köy Ankara iline 115 km, Haymana ilçesine 41 km uzaklıktadır. Köyün merkezi şimdi kurumuş olan Demirözü çayı kıyılarına kurulmuştur. Köyün 2 adet Yaylası vardır. Molla Resul ve Germikli Yaylaları. Köyün dört bir tarafında büyük tepe ve dağlar bulunur. Köyün aşağı kısmında Demirözü deresi ve bu derenin çevresinde sulu tarım yapılan geniş düzlükler bulunur. Köyün en önemli geçim kaynakları Tarım ve Hayvancılıktır. Başta buğday, arpa, çavdar, soğan, kavun, şekerpancarı gibi birçok ürün yetiştirilir. Ayrıca köyün yeni yapılan büyük bir göleti vardır.