Sayfamız 2010 Yılından Beri Atatürk Arkeoloji'yi Temsil Etmekte. Sizlerde Arkadaşlarınızı Davet Ederek Bizlere Bu Yolda Yardımcı Olabilirsiniz.
Arkeoloji, "eski kültür ve uygarlıkları onlardan kalan maddi kalıntıları açısından inceleyen; yer ve zamanını saptamakla uğraşan bir bilimdir". Maddi kalıntılar terimiyle insan elinden çıkan, insan düşüncesinin ürünü olan eserler,alet ve malzeme ile ev eşyaları,sanat yapıtları kastedilir.
Bu yönüyle arkeolojiyi,geçmiş zaman insanlarının "el emeği göz nuru " olarak tanımlayabiliriz. Eski Yunanca'nın "Arkhaios" (eski) ve "Logos" (bilim) kelimelerinden türetilmiş olan arkeoloji kelime olarak (Osmanlıca "Atikiyat") "Eskinin Bilimi" anlamına gelirse de, diğer bütün bilim dallarının kaynağı " anası " durumundadır.
Bölümümüz, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1973'te kurulmuştur. Öğretime hazırlık çalışmalarının ardından, 1975-1976 öğretim yılında 65 öğrenci ve beş kişilik öğretim elemanı kadrosuyla eğitim ve öğretime başlamıştır. 1982 yılından itibaren Sanat Tarihi Bölümü'yle birleştirilen Bölümümüz, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür. 1989 yılında, Doğu Anadolu kültürlerini araştırmak amacıyla, Bölüm bünyesinde Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı açılmıştır. 18.11.1998'de yapılan son düzenlemeyle Bölümümüz yeniden "Arkeoloji Bölümü" kimliğine kavuşmuştur. Halen Örgün ve İkinci Öğretim'de öğrencisi bulunan Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı eğitim-öğretime devam ederken; Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı'nda akademik kadrolaşma çalışmaları yürütülmektedir.