Kütahya Tavşanli Kizilçukur KÖYÜ

Kütahya_Tavşanli_kizilçukur_ KÖYÜ ARKATAŞLAR ELİNİZ DE KÖYÜ MÜZ LE İLGİLİ FOTOĞRAF VE VİDEO VAR SA SAYFA MISA EKLEYİN

Doğal ve Sosyal Yapısı
DOĞAL VE SOSYAL YAPISI

Kızılçukur Köyümüz,Uludağ ın güneyinde yüksek yaylalar arasında yer alır.Yükseltisi olmayan tepeler bulunur.Köyümüz çevre maden sahası içinde yer alır.Arazi,çorak olup,tarıma engebelidir.Köyün batı kısmında Gencer Yaylası(Osmanlı Döneminde şenliklerin,at yarışlarının ve pazarların kurulduğu yerdir.)bulunur.Köyün ayrıca Gözeren diye bir mahallesi bulunur.Köyden kente bir çok göç olmuştur bunun sebebi ise madencili sektorü dışında iş imkanının olmamasıdır.
KÖYÜN DAĞLARI,TEPELERİ VE AKARSULARI

DAĞLAR:Kozcağız Dağı,Yün Dağı,Gözeren Dağı,Geyikalan Dağı,Karasal Dağı gibi dağlar bulunmaktadır. Üyecek,Akpelit,Karakaya,Hamza Taşı,KarşıyakaTepesi,Üyecek,Akpeli Karakaya,Hamza Taşı,KarşıyakaTepesi gibi tepelerin yanı sıra DoymaDeresi ile Kocasu Çayı(Adronos) köy sınırları içinden geçmektedir.
KÖYÜN TOPRAK YAPISI VE YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLER Köy toprakları genç paleozik dönemde oluşmuştur.Düz alanlar geniş yer kaplamaz. Köyde buğday olmak üzere arpa,nohut,burçak,baklagiller olmak üzere ayva,elmaiceviz,üzüm yetişitirilmektedir.Son zamanlarda kiraz yetiştiriciliğine önem verilmektedir.

KÖYÜN İKLİMİ Köyümüzün iklimi Akdeniz iklimi ile Karasal İklim arasında geçiş özelliği bulunur.Yazları sıcak ve kurak,kışları da soğuk ve kar yağışlıdır.Köy Ege Bölgesinin İç Batı Anadolu bölümünde yer almaktadır.



KÖYÜN NÜFUSU

>>1260-1261 yıllarında Sultan Abdulmecit Dönemin de Harmancık a bağlı olan Kızılçukur Köyü nün toplam hane sayısı 131 dir. 1907 yılında 123 hanedir.1927 yılında ise nüfusu 616 dır.1985 nüfus sayımına göre 1730 kişi köyde yaşamaktadır.1999 da köyün nüfusu 1194 tür.2000 yılında 223 hane olup 1091 kişidir.Köyde hızlı göç yaşanmaktadır.



EĞİTİM

1927 yılında bir mektep bulunmakta ve Muallim Şaban Efendi görev yapmaktadır.1939 yılında köy ilkokulu 3 sınıflı olarak eğitime başlamıştır.1952 yılında 5 sınıflı olarak diploma vermeye başlamıştır.1966-1967 yılında halkın kendi imkanları ile 3 derslikli 2 odalı hizmet binası ile 2 lojman ve birde tuvalet yapılmıştır.1980-1981 yılında tek öğretmenle ortaokul hizmete açılmıştır.1982 yılındqa köyün alt kısmına bina yapılmıştuır ama çökme tehlikesi nedenniyle 1985 yılında 3 katlı ortaokul binası yapılmıştır.Okulumuzda şuanda 1 Müdür Odası,1 Müdür Yardımcısı Odası,1 Kalorifer Dairesi,1 Arşiv Odası,1Kütüphane,1 Harita Odası, laboratuvar,bilgisayar sıınıfı, ve 1 Hizmetli bulunmaktadır.


Köyümüzün Tarihi

KIZILÇUKUR ADI NEREDEN GELMİŞTİR?

Kızılçukur adının nereden geldiği hakkında çeşitli rivayetler vardır:Birinci görüşe göre;Köyün topraklarının ''kızıl''olması ve köyün civarının ''çukur'' olmasından dolayı ''Kızılçukur''ismi verilmiştir.İkinci görüş;''Kızıl Keçili Yörükleri'' köye gelip yerleşmişler ve ''Kızıl''ismi buradan gelmiştir.Üçüncü görüş;Evliyaların köye gelip burayı sevmeleri ve halka ''kızılcık gibi üreyin,çoğalın ''demesiyle ismin oradan geldiğine daire rivayetler vardır.



KIZILÇUKUR KÖYÜNÜN KURULUŞU

Kızılçukur Köyünün kurulduğu yer eski Romalıların ve Bizansların yaşadığı alandır.Köyün çevresşinde birçok manastır ve Mezar kalıntıları bulunmaktadır.Mezarlığın altında bulunan yer Bizans Dönemine aittir.1325 yılında Orhan Gazi tarafından fethedilince Osmanlı Hakimiyetine girmiştir.2.Murat döneminde belgeler bulunmaktadır.(Ömer Faruk Dinçel hocamızın yazmış olduğu kitapta belgeleri bulabilirsiniz)



Kızılçukur Köyüne gelen yörükler okuma yazma bilmedikleri için köye erenler ve dedeler gelmiştir.Bunlar zamanla buraya yerleşmiş ve savaş zamanı savaşmış,tarım ve ticaret yapmışlardır.Zaten köyün çevresinde ki dedelerden bu anlaşılmaktadır.



TARİHTE KIZILÇUKUR KÖYÜ

Kıızlçukur Köyü 2.Murat döneminden önce kurulmuştur.2.Murat kayıtlarında Ömer Çiftliği,Emir Gazi çiftlikleri diye yerler geçmekktedir.1530 yılında Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Kızılçukur Köyü 12 hane olup,hasılatı 903 kuruştur.Bir belgeye göre 18. padişah İbrahim Döneminde 1646 yılında Cevizağacı(Kozağacı) adlı köy ile mezra anlaşmazlığı çıkmıştır.1646 yılında Harmancık Kadısı mezrayı Kızılçukur Köyüne Vermiştir.Sultan Reşat Döneminde 1909 yılında veraset paylaşımı kayıtlarına rastlanmıştır.Köy muhtarı Mustafa Ağa nın Oğlu Şerif in imzası belgelerde bulunmaktadır.1927 yılında köyün ilk öğretmeni Şaban Efendidir.Kızılçukur Köyü tarih boyunca Harmancık kazasına bağlı kalmıştır.1946 yılında Tavşanlı ya bağlanmıştır.



KÖYÜN KURUCULARI VE KÖKLÜ SÜLALELERİ

Kızılçukur Köyünün kuruluşu üç Köklü sülaleye dayanmaktadır.Arıklar,Mırıklar,Yörükler birde Kadılar(Kerimler)sülalesidir.Sülalenin Köekeni Ali Efendi ve Ebubekir Efendiler e dayanmaktadır.



1847 yılında Abdülmecid Döneminde Kızılçukur Köyünde ki şahıslar ve verdikleri verginin miktarları bazıları şöyledir:

Kara Oğlu İsmail 350 kuruş

Şükür oğlu Abdi 260 kuruş

Balta oğlu Halil 160 kuruş

Zeybek Oğlu Mehmed 150 kuruş

Emir oğlu Ali 100 kuruş

Kavas Mustafa 70 kuruş

Kuşcu oğlu Mustafa 40 kuruş



MİLLİ MÜCADELE YILLARINDA KIZILÇUKUR KÖYÜ

Bu yıllarda Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde ilerleyen Yunan birlikleri Kızılçukur Köyü üzerinden Geçmiştir.Yunanlılar Keçioluk bölgesinden köye gelmişlerdir.Harman zamanı olduğu için ekin yığınlarını yakıp hayvanları kesip yemişlerdir.O zamanlar muhtara Yunanlılar Kocabaş derlermiş.Muhtar Canoğlu Mustafa adlı biriymiş.Yunan Komutanı o zaman ki efeleri yani dağda bulunan koyleri koruyan kişilerin yerlerini söylemesi için baskı yapmıştır.Bu köyü koruyan Kabakçı Salih Efe ve Sabaddin Efe gelip Şerif ORHAN ın evinde yemek yemişlerdir.Kıızlçukur Köyü 3 veya 5 Eylül tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur.



TARİHİ YAPITLAR VE ANITLAR

Köy meydanında ki cami avlusunda dibek taşı bulunmaktadır.Köy meydanında ki çınar ağacının ise 300 yıllık olduğu söylenmektedir.Köy Meydanında bulunan çamaşırhane 1899 yılında yapılmıştır.Ancak şuan da yapı tamamen yıkılmıştır.

Köyde Bulunan Zatlar ve Yatırlar

Kıızlçukur Köyümüzde Horasan Erenleri olarak bilinen 10 dan fazla Dede Yatırı bulunmaktadır.Bunlar 1325 yılından itibaren gelip köyümüze yerleşmişlerdir.Köyümüzün içinde bulunan Dedeler;

Köyün Mezarlığında:Ali Efendi(1757 yılında vefat etmiştir.) ve Ahmet Efendi

Orta Mahallede:Akkaş Dede,Emir Dede,Arap Dede

Yaydey Mahallesinde:Sıtma Dede

Köyün Türbesinde:Ebubekir Efendi

Akpelit Tepesinde:Akpelit Dede

Üyücek Dede

Kuzeyde:Yaran Dede ve Sinan Dede

Doğusunda:Kurudere Dedesi

Batısında:Sekme Dede bulunmaktadır.



Köyümüzde ki ilginç Olaylar

>>1940 yılında çıkan büyük bir yangında cami tamamem yanarken Ebubekir Efendi nin Türbesi ne hiçbir zarar gelmemiştir.

>>Ebubekir Efendi köylülere Cuma günü öleceğini söylemiştir ve Ilıcaya gidip yıkanmış,gusul abdest almış ve köye gelmiş.Dediği gibi Cuma namazından sonra vefat etmiştir.

>>Akpelit Dedesinin başında bulunan taşın üzerinde parmak izleri bulunmaktadır.Bu taşın savaş zamanlarında kaybolduğu soylenmektedir.En son Kıbrıs Savaşında kaybolduğu ve geri geldiği köylüler tarafından söylenmektedir.

>>Köyümüzde aklı dengesini yitirmiş Hasan adlı bir kişi varmış.Bir gece vakti HASAN,cinler tarafından çağırılıp ''gel seni gezmeye çıkaracğız''vaadiyle kandırılıp Karakaya da ki kayalıklara çıkarılmışlar.Ve buradan aşağıya atmışlar.Köylüler Hasan ın parçalanmış cesedini bulduktan sonra buraya Hasan In Attığı Kaya adını vermişler.

>>Diğer bir olayda ise 1999 yılında Ebubekir Efendi türbesinden gece kılıç sesleri geldiğini duyanlar olmuştur.

>>Yine Gözeren Mahallesinde köye gelin gelirken damadın erkek kardeşi tarafından çimdiklenir.Gelinde ''Ya Rab bana şimdiden boyle yapıyorlar beni ya taş yap yada kuş yap kurtar''der.Allah gelinin duasını kabul eder ve gelin taş olur.Artık Gözeeren Mahallesine giderken o yoldaki kayalıklara Gelin Taşı adı verilir.

>>Köyde her yıl Dedeler günü düzenlenmektedir.Yemekler pişirilir,dualar yapılır.Mevlüt okunur,yağmur duası yapılır.

>>Köylüler Dedelerin bulunduğu yerlerin etrafından hiçbirşey almazlar.Onlardan zarar geleceğinin düşünürler.Bildiğim bir olay:Akpelit dedesinden kozalak getiren bir köylünün evinde akşamına yangın çıkmıştır....



>>TAMAAMEN GERÇEKTİR: Bir keresinde Yunan Kumandanı,şimdiki Ziraat Binasının olduğu yerde güreş müsabaksı düzenledi.Kara Ahmetlerden olan Kara Hüseyin(Sönmez) 14-15 yaşlarında idi.8-9 tane Yunan askerini yenince askerler güreşçimizi dövmeye başladı.Komutan askerlere kızarak işte ''Mustafa Kemal bu'' diyerek güreşçimizi övmüştür.


Şivemiz

Ağır:Perşembe Enki:Üçüncü Tekil Kişi

Alma:Elma Espenek:Naftalin

Aşa:Ayşe Eza:Kibrit

Aşam:Akşam Fatılmak:Vurunca Yarılmak

Balk:Gece Işık Oynaması Garalık:Önlük

Berenarı:Şöyle böyle Gümüş:Pazartesi

Bıldır:Geçen sene Hatça:Hatice

Cice:Abla Horanda:Ev Halkı

Çalmak:Sürmek Irza:Rıza

Çerge:Bostan Korunağı Iscak:Sıcak

Çungurgaç:Salıncak İç Kıntır:Pijama

İsli:Çok sıcak Munar:Pınar

Kelik:Çoban Barınağı Necep:Nasıl,ne

Kertik:Küçük kesik Okumak:Düğüne gitmek

Köv:Köy Örende:Uzun Değnek

Künge: Toz,çerçöp Övez:Hayvan sineği

Ösen:Herhalde Teyin:Sincap

Pontul:Pantalon Unna:Onlar

Seyitmek:Koşmak Yalım:Galiba

Söğen:Sağlam sopa Yanmak:Sevmek

Şavk:Işık Yuka:Yufka

Şıptık:Terlik Zini:Sini



Köyümüzde Gelenekler
DÜĞÜN GELENEĞİ

Kızılçukur Köyünde düğünler 4 gün sürer.Cuma günü başalar pazartesi öğleden sonra biter.Cuma günü akşam kız evinde kızlar kına gecesi yaparlar.Orada kızlar oyun oynarlar,geline kına yakılır.gelen misafirlerin karınları doyurulur.

Cumartesi Günü gündüz akşam erkek evinde yada koy meydanında yapılacka olan düğün hazırlıkları başlar.Cumartesi ikindi ezanından sonra saz kurulur.Yada mevlütlü ise dualar okunur.Akşam ezanından sonra butun davetlilere yemek verilir.Sonra saz ekibi toplanarak köy meydanına götürülür.Gençler davul zurna eşliğinde köy meydananına gelir.Buarada kız evindede kızlar oyun oynamaktadır.Akşam kurulan saz yatsı namazından sonra saz kurulur ve eğlence başlar.

Pazar Günü gündüz hazırlıklar hala devam eder ve pazar öğlen erkek tarafı yemek verir.Damat ile arkadaşları sadıcı kız evine götürdükleri yemekleri almaya giderler burada bulunan kızlar damada tabakları para karşılığında satarlar.İkindi namazından sonra kız evine gelini almaya gidilir,burada gelinin yengesi veya akrabası damadın babasına heybeyi yada sandığı satar ve dualar ile kız evinden çıkan gelin mezarlığı dolaştırılır.Erkek evine geldikten sonra burada kurulan saz eşliğinde erkekler oynar.En son olarak gelin ile damatta oynar ve takı töreni başlar.Erkek evine giren gelin evdeki kişiler ile oturur.

Pazar akşamı damat yatsı namazundan sonra dualar eşliğinde tabiri ile güvey salınarak düğün evine gelinir.Silah atıldıktan sonra herkes dağılır.

Pazartesi günü gelin oynatma denilen bir adet yapılır.Düğün evine gelinir ve gelin,damat oynatılır.


YÖREMİZE ÖZGÜ YEMEKLER

Hamur işi,Tarhana,Keşkek,Belirgat,Saraylı,Şıplama,Höşmelim,Bulgur Pilavı,Yufka,Gözleme,Haşhaşlı ekmek,lokma,Yoğurlu çorba,Kabartma,Keşkek,Cücü,Dolama...........

ASKER UĞURLAMASI

Askere gidecek olan gençler köyün içinde gezerler,eğlenirler,şakalaşırlar.Askerlere evlerde yemekler verilir.Asker adaylarının gideceği güne 1-2 gün kala harmanda halk toplanır topluca dua edilir.Gençler tek sıra halinde dururlar ve helalleşirler tek tek.....Gençlerin cebine harçlık konur.Gençler su dökülerek uğurlanır....



Köyümüzde Bulunan Binalar

>>Köyde 2 Camii,1 İlköğretim Okulu,1 Sağlık Ocağı,2 Okul Lojmanı,3 Kahvehane,3 Bakkal dükkanı,1 Terzi dükaknı,2 berber,1 kasap,1 un yem satan dükkan bulunmaktadır.

>>Ayrıca Muhtarlık binası ile köy odası vardır.



Muhtarlığımız



KIZILÇUKUR KÖYÜ MUHTARLIĞI


MUHTAR

Recep YİĞİT


AZA AZA AZA AZA

Ayhan KARTAL Galip ORHAN Ali ÖZDEMİR Yaşar ÖLMEZ




KIZILÇUKUR KÖYÜ YARDIMLAŞMA VE YAŞATMA DERNEĞİ



BAŞKAN

Yasin TURGUT



Güvey Salma

Güvey Salma geleneği çoğu yere göre yabancı olsada hala köyümüzde düğün adetlerinden biridir.Güvey Salma çoğu yerde uygulanmamaktadır.Köyümüzde uygulanmasının sebeebi sanırım Ebu bekir Efendi dönemi ve öncesinden beri uygulanmasıdır.

Güvey Salma damadın yatsı namazından sonra kasidelerle beraber imam ve akrabaları,arkadaşları eşliğinde gerdek gecesine gitmesi olayıdır.İşte bu gerdeğe gitme olayında bazı kasideler hep bir ağızdan söylenir:

(1) (2)

Hazreti Hızır gelsin Bundan artık vird olmaz

Kalbin Nur ile dolsun Bunu münkürler bilmez

Halin mübarek olsun(2 defa) Görmeye doymak olmaz

Ocağın aydın olsun(2 defa) Halin mübarek olsun(2 defa)

İmanın kamil olsun. Ocağın aydın olsun(2 defa)

İmanın kamil olsun.



(3) (4)

Aşk tadından tadalım İşte geldi dervişler

Hakk'a niyaz edelim Hak yoluna durmuşlar

Destur verin gidelim Allah ın emri bu işler

Halin mübarek olsun(2 defa) Halin mübarek olsun(2 defa)

Ocağın aydın olsun(2 defa) Ocağın aydın olsun(2 defa)

İmanın kamil olsun. İmanın kamil olsun.


Manilerimiz

Bahçelerde bibersin, Kar yağar kürek ister

Konuşmadan gidersin, Şu dağlar direk ister

Aramızı bozanlar Zengin kızı sevene

Cennet yüzü görmesin. Demirden yürek ister...


Karşıdan atlı gelir, Harman yeri yaş yeri



Sinide tatlı gelir, Yavaş yürü,hoş yürü

Kızların mektupları Gül sinenin arası

Oğlanlara saklı gelir. Otuz iki diş yeri.


Mısır ektim bitmedi Evlerinin önü iğde



Su dibine girmedi İğdenin dalları yerde

Ben sana varacaktım İki gözüm Ömer Ağa

Allah nasip etmedi Al tavanlı yüksek evde.


Koca biber aş olmaz Çama çam eklenir mi



Bundan ince kaş olmaz Çam dibi beklenir mi

Bundan ince kaş olursa De gidi gavurun kızı

Seni seven baş olmaz On sene beklenir mi?


Kara kara kazanlar Al almayı taldan al



Kara yazı yazanlar Taldan alma benden al.

Cennet yüzü görmesin Duydum güzel sevmişsin

Aramızı bozanlar. Ben ölemde öyle al.


Dama koydum yakacak Arpa ektim düzlere



Şimdi tren kalkacak O da çıktı dizlere

Sen askere gidince Godum ben gidiyom

Bize kimler bakacak. Sılam galsın sizlere.


Evlerinin önü marul Ak koyunlar akışıyor



Sular akar harıl harıl Birbirine yakışıyor

Ah odur benim ağam İki gözüm Ahmet Ağa

Hamur aşına eyi sarıl Ağalık sana yakışıyor.


Nar ağacı,nar ağacı Koca çamın gölgesi



Kimi tatlı kimi acı Omzumda heybesi

İki gözüm Ali Ağa Sevdiysem saklı sevdim

İnşallah olusun hacı... Neye faydası...




Kızılçukur a karı olma

Eşen e bakır olma

Kovacık a katır olma......


Komşularımız

1-GÖZEREN KÖYÜ

2-BURHAN KÖYÜ

3-EŞEN KÖYÜ

4-BÖÇEN KÖYÜ

5-HEREKE KÖYÜ

6-SOĞUCAK KÖYÜ

Category:
Local Business