Öşlü Köyü Edeleri

Öşlü, Kahramanmaraş ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe
Osmanlı İmparatorluğu zamanında 1866 yılında ve Sultan Abdülaziz döneminde idari teşkilat yeni bir statüye kavuştu. Buna göre Zülkadiriye Eyaleti kaldırılarak, Maraş ikinici sınıf bir sancak haline getirilerek Halep Vilayetine bağlanmıştır. Bu dönemde Maraş'ta büyük bir idari ıslahat yapılmıştır. Maraş civarında bulunan Yörük aşiretleri, kasaba ve köylerde iskan edilmişlerdir. Maraş Sancağı (liva) mutasarruf tarafından idare edilmekteydi. Livaya bağlı kaza (ilçe), nahiye ve köyler bulunmaktaydı. Köyün en önemli dört ailesi SÜNBÜL, KÖKLÜ, BOZOĞLU , KAPLAN , DOĞRU olmuştur ve neredeyse köyün tarihini yazanlar bu ailelerden olmuştur en çok köyün adını duyuran ise BIYIKLI Mehmet KÖKLÜ dür. Kendisi o kadar çok olaya sahip olmuştur ki bir zamanların batı bölgesinde adını duyurmuştur. İlerleyen zamanlarda da bu asillik durumu ve el ağırlığı devam etmiştir. SÜNBÜL ailesinden ise (GÖDEOĞLAN Mehmet SÜNBÜL) olmuştur. KAPLAN ailesinden ise ÇÖMEZ Mustafa KAPLAN aynı BIYIKLI gibidir ve çok iyi dost ve akrabadırlar.
Köyün bu belgede ismi örşlü iken sonrasında gide gide öşlü olmuştur. örşlü isminin kaynağı ise eskiden eşkiyalardan kaça kaça göçler sonucu ismi önce göçlü diye başlar ve bugün kü öşlü ismini alır.bu olay aşağıda bahsedilmektedir.
Zamanında Çapanoğlu ismindeki bir kişi çetesi ile birlikte şu an sır barajı altında kalan ovada bulunan köye baskın yapıp, evleri yağma edip yakmasından dolayı, köylüler korunmak amacıyla bir karar alarak,şimdiki köyün bulunduğu yere yerleşirler
Köyün geçmişinin ise Adana(Osmaniye) civarindan gelen Avşar Türklerine ve daha öncesinden Suriye ve öncesi Orta asya'dan göç edenlere dayandığı bilinmektedir.
Tipik KAHRAMANMARAŞ yöresinin özelliklerini sergiler..Köyün en meşhur yemeği ise külekömme diye tabir edilen bir tür tavuk yemeği ve İÇLİKÖFTEdir. Günümüzde ise pilav ve salata günlük yemek haline gelmiştir.
Kültür
Oğuz Avşar boyunun gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.genelde avcılık ve tarım üzerine bir kültür vardır. Avcılık çok kalmamıştır ve tarım türüde bağcılıktır.Aynı zamanda zeytincilikte ilerlemektedir.
Coğrafya
Köy Kahramanmaraş şehir merkezine yaklaşık 30 km uzaklıktadır. ulaşım imkânı önceden kısıtlı idi ancak son yapılan çalışmalar neticesinde ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir..
Köy iki tepe arası dere boyunca kurulmuştur.. Yazları özellikle şehirden gelen insanlarla dolup taşar şenlik yerine döner. Bağcılık va bahçe işleri yaygındır... iklim olarak maraşın en iyi iklimine ve yeşilliğine sahiptir... köyün sonunda yani eski köyün"göçtüğü" bilinen yerde sır barajı vardır....bir başka söyleyişle köyün tarihi sular altında kalmıştır denilebilir sır barajı gelmezden evvel geniş ovada köylüye ait tarlalar varken şimdi ise köyün tarımsal imkânları biraz daralmıştır.
İklim=== Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
1000 e yakın
2000
555
1997
383
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yeni yapılmıştır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt ve toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.asfalt en kısa zamanda daha güzel bir tavır alacaktır. Köyde mezarlık bulunmaktadır.Ama köye yapılması düşünülen taş döşemesi yapılacağı bir söylenti.
Dış bağlantılar
Evet şu günlerde bir dış bağlantısı kızılseki ve kale kasabası ile ulaşım imkanı bulunmaktadır.
İlerleyen zamanlarda merkeze yakın olduğundan dolayı gelişme

Category:
Community