Bu birim, evrensel müzik öğretimi ile geleneksel müzik öğretiminin aynı kurumda verildiği kendi türünün ender örneklerinden biridir.
Misyon
Türkiye Cumhuriyeti'nin “çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak” ülküsünde, “Sanat”ın ve “Müzik Sanatı”nın bu ülküye ulaşmada ne denli önemli bir öğe olduğu, Cumhuriyet'imizin kuruluş sürecinde ilk kurulan kurumlar arasında “Konservatuvar”ın yer aldığı gerçeğinin gözlemlenmesiyle daha iyi anlaşılabilmektedir. Toplumların “çağdaş, aydın” bireyler haline dönüşmesinde, “Sanat”ın katkısı çok büyüktür. Bu sebeple, Konservatuvarlar “Sanat”ın toplumu, daha yüksek “insancıl” değerlere sahip, evrensel nitelikte bireyler haline getirmesinde temel bir misyona sahiptirler.
Vizyon
Gerek öğrenci kaynağı bakımından, gerekse tematik malzeme açısından bölgenin ham değerlerini “temel kaynak” olarak aldıktan sonra, bu ham değerleri işleyerek ulusal ve uluslar arası nitelikte bir “Sanat Ürünü” haline dönüştüren bir vizyona sahip olmak, temel amaçtır. Bu amaçla, Konservatuvar'da eğitim alan öğrencilere, temel mesleki eğitimlerini içeren derslerin yanı sıra, hem “Evrensel Çoksesli Sanat Müziği” dağarı ve kültürü, hem de ”Ulusal Müzik Kaynağı” dağarı ve kültürü tüm boyutlarıyla verilerek, onların tarih, kültür bilinci ve birikimine sahip, çağdaş bireyler olarak yetiştirmek hedefi, vizyonumuzu oluşturan önemli parametrelerden biridir.
Müdürümüzün Mesajı
Ülkemizdeki Konservatuvar'ları incelediğimizde, birkaç istisna dışında onların kendi içlerinde yaklaşık son 30 yıldır "Batı Müziği Eğitimi Veren" ve "Türk Müziği Eğitimi Veren" Konservatuvarlar şeklinde ayrışmış olduklarını görebiliriz. Bu ayrışmanın, ülkemizin "müzik sanatı ve müzik sanatçısı profili"ni zedelemiş bir unsur olduğunu belirtmemiz gerekiyor. "Müzik sanatı"na, artık ülkeler arasındaki sınırların kalktığı, internet sayesinde ülkeler arasındaki uzaklıkların bir "tık" mesafesine indiğini göz önünde bulundurarak yeniden ve sağlıklı bir gözle baktığımızda, onu kutuplarla ve sınırlamalarla dar bir "küre" içine yerleştiremeyeceğimizi fark edebiliriz ve fark edebilmeliyiz.
İşte "Yeni Konservatuvar Eğitimi Felsefesi"nin bu "farkındalık" içinde bulunarak "yeniden şekillendirilmeye" ihtiyacı olduğunu; müziği "Batı, Doğu, Türk, vs......." gibi kalıpların içinden çıkarıp, kendimizi bir "dünya vatandaşı" olarak görerek, eğitimini vereceğimiz "Müzik" olgusunu da "Dünya Müziği" olgusunun içinde "yeniden" değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple vereceğimiz eğitimde de "Bölge - Ülke - Dünya" dizgesini izleyerek hem Batı Müziği'nin temel bilgilerini, hem de Türk Müziği'nin temel unsurlarını birlikte vermeye başlayarak, öğrencide "evrensel ve ulusal farkındalık bilinci" yaratmayı hedeflemekteyiz. Bu temel bilgilerden yola çıkarak kültürler arasındaki farklılıkları, benzerlikleri görebilen, kendi ulusal ve yerel sesini de tanıyan ve seslendirebilen; bununla beraber evrensel "ses değerlerini" de algılayabilen-gerçekleştirebilen "dünya vatandaşı" sıfatını kazanabilecek nesiller yetiştirebilmek hedefine doğru ilerlemeyi arzu ediyoruz.
21. yüzyılın başlarını yaşamakta olduğumuz şu günlerde, “Yeni Konservatuvar Olgusu-Yeni Müzik Eğitimi Olgusu”nu, “yeni yüzyılın yenilenmiş modelleri” içinde bir kez daha düşünmemiz, gözlememiz, değerlendirmemiz gerektiği kanısındayız.
Prof. Server ACİM
(Besteci ve İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü)
--KONSERVATUVAR MÜDÜRÜ:
Prof. Server ACİM
--KONSERVATUVAR MÜDÜR YARDIMCILARI
Yrd. Doç. Dr. Ünal İMİK
Okt. Mesut ERCAN
--KONSERVATUVAR KURULU
Prof. Server ACİM (Başkan)
Okt. Mesut ERCAN (Üye)
Yard. Doç. Ünal İMİK (Üye)
Melek TAŞDEMİR (Raportör)